Ikon som illustrerer klinisk hypnose

Klinisk hypnose

Et effektivt verktøy i psykologisk behandling

Våre psykologer har utdanning i hypnose fra Norsk Forening for Klinisk og Evidensbasert Hypnose, en utdanning som er forbeholdt helsepersonell. Derfor er dette en trygg og effektiv form for behandling.

Kombinasjonen av denne spesialiserte opplæringen og vår kliniske erfaring sikrer at hypnose brukes på en trygg, etisk og effektiv måte. Dette gir deg trygghet i behandlingen, da du blir ivaretatt av kvalifiserte fagpersoner som forstår både de psykologiske mekanismene bak hypnose og hvordan den kan integreres i en helhetlig behandlingsplan.

Klinisk hypnose er en trygg og skånsom behandlingsmetode når den utføres av kvalifisert helsepersonell. Klienten kan ikke hypnotiseres mot sin vilje, noe som er en vanlig misforståelse. Hypnose gir snarere en økt følelse av kontroll og kan bidra til varige, positive endringer for både mental og fysisk helse.

Hva er klinisk hypnose?

Klinisk hypnose kan beskrives en tilstand av dyp avslapning og fokusert oppmerksomhet, der sinnet blir mer mottakelig for positive endringer.

Selv om kroppen er avslappet, er sinnet våkent og konsentrert om et spesifikt mål. I denne tilstanden kan man jobbe med ubevisste prosesser og bearbeide utfordringer på et dypere nivå. Hypnose er ikke en form for kontroll eller manipulasjon, men et samarbeid mellom terapeut og klient, der klienten alltid er i kontroll.

Hvordan fungerer klinisk hypnose?

Under hypnose ledes klienten inn i en tilstand av endret bevissthet, hvor det blir enklere å utforske og omstrukturere underliggende følelser, overbevisninger og reaksjoner. Dette kan bidra til å løse ubevisste blokkeringer som står i veien for ønskede endringer. Hypnose gir tilgang til indre ressurser og kan brukes som et terapeutisk verktøy enten alene eller i kombinasjon med andre behandlingsformer.

Bruksområder for klinisk hypnose

Hypnose har vist seg å være nyttig i behandling av en rekke psykiske og fysiske lidelser, inkludert:

Smertehåndtering – Smerte er ikke bare en fysisk opplevelse, men også en kognitiv prosess der hjernen tolker signaler fra kroppen. Noen ganger kan dette systemet komme i ubalanse, og smerte vedvarer uten en klar fysisk årsak. Hypnose kan hjelpe hjernen med å tolke disse signalene på en ny måte, noe som kan redusere eller i noen tilfeller fjerne smerte helt.

Angst og stress – Hypnose kan bidra til å redusere stressnivåer, regulere nervesystemet og fremme dyp avslapning.

Depresjon – Ved å endre negative tankemønstre og styrke positive ressurser kan hypnose være et nyttig supplement i behandling av depresjon.

Traumer og PTSD – Hypnose kan hjelpe klienten å bearbeide traumatiske opplevelser og redusere symptomer på posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Søvnforstyrrelser – Gjennom avspenning og mental omstrukturering kan hypnose bidra til bedre søvnkvalitet og redusert insomni.

Vaner og avhengighet – Hypnose kan være et effektivt verktøy for endring av uønskede vaner som røyking, overspising eller andre avhengigheter.

Fobier – Hypnose kan hjelpe med å redusere intense fryktreaksjoner ved å bearbeide underliggende angst og endre assosiasjoner til fryktutløsende stimuli.

Hypnose i kombinasjon med andre terapiformer

Klinisk hypnose kan integreres med andre terapeutiske tilnærminger for å styrke behandlingsutfall og tilpasse terapien til klientens individuelle behov. Klinisk hypnose kan integreres med andre terapeutiske tilnærminger, som kognitiv atferdsterapi (CBT), mindfulness-basert terapi og nevroplastiske tilnærminger.

Når hypnose kombineres med mindfulness-basert terapi, kan klienten utvikle en dypere aksept og bevissthet rundt sine tanker, følelser og kroppslige fornemmelser, noe som kan bidra til å redusere emosjonelt stress og smerteopplevelse.

Innen nevroplastiske tilnærminger brukes hypnose for å fremme hjernens evne til å reorganisere seg, slik at klienten kan skape nye, sunnere forbindelser mellom tanker, følelser og kroppslige reaksjoner.

Ved å kombinere hypnose med andre metoder kan terapeuten skreddersy behandlingen for å imøtekomme klientens individuelle behov. En av våre psykologer bruker også en kombinasjon av hypnose og EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) i behandling av smerter og relaterte traumer. Denne tilnærmingen kan bidra til å redusere emosjonell belastning og omstrukturere smerteopplevelsen ved å bearbeide underliggende traumatiske erfaringer på et dypt, ubevisst nivå.

Vil du vite mer om klinisk hypnose?

Her er to gode og informative artikler:

Artikkel i Psykologtidsskriftet.

Artikkel i Tidsskrift for Norsk Legeforening

Bestill time hos våre psykologer

Benedicte Bakke

Hege Fjell

Vår tilnærming til terapi

Vi tilpasser behandlingen til den enkeltes behov. Angst, depresjon, langvarige smerter, stress, utbrenthet, traumer og relasjonsvansker er noen av temaene vi ofte jobber med.

Behandlinger og metoder

  • Ikon som illustrerer EMDR

    EMDR

    Forskningsbasert metode for traumebehandling og PTSD

  • Intensiv dynamisk korttidsterapi

    ISTDP: Dypere tilnærming til psykiske vansker

  • MediYoga

    En kroppsbasert tilnærming til behandling

  • Pain Reprocessing Therapy

    PRT: For deg med langvarige smerter